Avem în Bacău o companie care de 20 de ani oferă proiectare tehnologică, execuție, instalare și service pentru managementul deșeurilor și al apelor uzate.

Este vorba despre Tehnimarket, o companie înființată în 2003 de către Marcu Robu, un antreprenor care a pariat cu succes, la acel moment, pe faptul că România va trebui să se alinieze politicilor europene de mediu și a început să producă echipamente pentru soluționarea problemelor ecologice actuale. Afacerea a crescut și s-a extins dincolo de granițele României, exportând produse și în țări precum Liban, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Bosnia și Germania.

De la stații de epurare și stații de pompare a apelor uzate, până la instalații de compostare și softuri de monitorizare pentru instalațiile montate, Tehnimarket și-a adaptat continuu oferta la nevoile din piață. Acum, de exemplu, produc și echipamentele necesare dotării centrelor de colectare cu aport voluntar, un concept relativ nou în România, dar pentru care autoritățile locale au la dispoziție o linie de finanțare prin PNRR.

Compania are, în prezent, 44 de angajați și se pregătește să sărbătorească aniversarea de 20 de ani de la înființare prin finalizarea unuia dintre cele mai mari proiecte realizate, și anume stația de sortare a deșeurilor de la Roești, Vâlcea.

Am vizitat fabrica Tehnimarket și am discutat cu domnul Robu despre planurile lor de viitor. Avem nevoie de antreprenori puternici și de un mediu economic stabil, pentru că doar pe fundația așezată de acești oameni putem crește.