Mașini Unelte repornește în Bacău
Utilajele produse la Mașini Unelte Bacău în urmă cu 40 de ani sunt încă folosite în întreaga lume.
Avem o mare șansă ca utilaje #madeînBacău să fie folosite și în următoarele decenii, pentru că platforma fostei fabrici a fost preluată de compania AMCO Equipment și, de câteva luni, producția a fost reluată.
Marele avantaj, în cazul platformei Mașini Unelte e că, spre deosebire de alte fabrici din Bacău privatizate după Revoluție, aici echipamentul tehnic a fost păstrat și e încă în stare de funcționare. Cu o parte din acesta se lucrează și astăzi, deși se depun eforturi pentru retehnologizare și urmează investiții în utilaje care să producă piese mici.
În ultimii ani, halele au funcționat la un nivel mult redus, fără a se produce, însă piese proprii. Noul administrator vine cu producție proprie pentru piese și utilaje care urmează să fie vândute atât în România, cât și în țări precum India, SUA, Brazilia, Egipt sau Mexic. Avem, așadar, unicul producător din România de utilaje mari și marea șansă de a continua tradiția unuia dintre principalele branduri băcăuane.
Am vizitat fabrica și am cunoscut o parte dintre angajați, cei mai mulți dintre ei lucrând acolo de zeci de ani. De altfel, principala provocare pe care compania o are în prezent este lipsa personalului calificat, după cum mi-a explicat Alexandru Munteanu, managerul general. Au gândit pentru asta un program de calificare la locul de muncă, în care angajații tineri să își facă ucenicia pe lângă cei cu vechime.
E semn bun când industria tradițională renaște și, ca autorități locale, avem datoria de a le fi sprijin companiilor, fie ele mari, medii sau mici. Un element important pentru aceste industrii, la care noi am contribuit, este campusul regional tehnic si profesional pentru care așteptam finanțarea.