Mesaj la începerea noului an școlar

Dragi copii și părinți,

Distinși dascăli,

În urmă cu exact un an, pe 11 septembrie 2016, vă transmiteam un mesaj de bun venit în noul An Școlar, asigurându-vă de faptul că, pentru administrația pe care o conduc, domeniul educației  este o PRIORITATE. A trecut de atunci o perioadă suficient de dificilă, încărcată de provocări și probleme a căror soluționare va lua timp. Nu are rost să ne mințim – ce nu s-a făcut în 12 sau 20 de ani pentru orașul nostru, nu poate fi făcut peste noapte sau într-un singur an!

În ciuda tuturor dificultăților pe care le-am întâmpinat, educația a rămas prioritatea actualei administrații locale. În urmă cu un an spuneam că: „voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca începând cu bugetul de anul viitor (2017), părinții să fie scutiți de plata unor contribuții suplimentare din propriul buzunar”, iar „lucrările pentru modernizarea școlilor și incintelor școlare (…) să fie finanțate, exclusiv, din bugetul local”. Astăzi, pot afirma , cu mâna pe inimă, că am făcut ceea ce am promis.

Am alocat 1,4 milioane lei pentru modernizarea și dotarea a 55 de clase pregătitoare cu: videoproiector și ecran de proiecție, tablă magnetică, bănci și scaune cu dimensiuni reglabile, precum și calculator și imprimantă multifuncțională. S-au înlocuit instalațiile electrice și termice în clase și, unde situația a impus-o, s-a înlocuit parchetul. Este un program de investiții pe care l-am inițiat având convingerea că școlile trebuie să înceteze să mai stea cu mâna în buzunarele părinților. Programul va continua și în anii ce vor veni, pentru că am în plan să modernizăm și să dotăm cât mai multe clase din școlile din oraș. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate,  orice început e mai greu, însă, în timp lucrurile vor intra în normalitate.

Am reabilitat, cu un buget de 745.000 lei, patru săli de sport: la Colegiul Pedagogic „Ștefan cel Mare”, Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N. V. Karpen”, respectiv la școlile gimnaziale: „Mihail Sadoveanu” și „Spiru Haret”. Totodată, am semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de modernizare a sălii de sport și a atelierelor de la Liceul Sportiv.

De asemenea, pentru obișnuitele lucrări de igienizare a unităților școlare am alocat suma de 745.000 lei.

Pentru un alt obiectiv foarte important- documentațiile necesare obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu-, 25 de unități școlare au primit suma de 640.000 de lei. În funcție de soluțiile propuse în avizele de securitate la incendiu, vor fi alocați banii pentru proiectarea și execuția lucrărilor de conformare la normativele ISU.

Prin lista de investiții pe anul în curs,  am prevăzut și 1,2 milioane lei pentru  a finaliza proiectarea unor obiective pe care le vom scoate la licitație anul viitor. Acestea sunt:

  • construirea unei grădinițe la Colegiul Tehnic „N.V. Karpen”;
  • amenajarea și modernizarea de spații pentru creșă la Grădinița nr. 27;
  • construire corp nou și modernizarea clădirii existente la Grădinița nr. 18;
  • creșterea eficienței energetice a clădirii Liceului de Artă „G. Apostu”, prin contractarea de fonduri europene.

Sunt investiții care arată, în mod concret, preocuparea administrației pe care o conduc spre susținerea educației băcăuane și a dezvoltării unei infrastructuri școlare care să devină baza pregătirii generațiilor viitoare de elevi băcăuani.

La aceasta adaug faptul că, de-a lungul ultimului an, am reușit să creăm 80 de noi locuri la creșă, prin reconvertirea unor incinte școlare folosite în alte scopuri decât cele educaționale. Începând cu cei mai mici și terminând cu liceeni Bacăului, elevii orașului nostru merită condiții de școlarizare la nivelul vremurilor pe care le trăim. Ca primar al Bacăului, mă gândesc că investind în elevii noștri și în infrastructura școlară investim,  de fapt,  în viitorul Municipiului Bacău!

În final, vă urez succes tuturor! Sunetul de clopoțel să vestească un an încununat de satisfacții și reușite!

Cu prețuire,

COSMIN NECULA

Primarul Municipiului Bacău

yoast seo premium free
Inline
Inline