Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului
Obiectivul general al proiectului fazat vizează continuarea și finalizarea lucrărilor proiectului ”Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer si pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană”, lucrări care au fost începute în cadrul POS Mediu 2007 – 2013. Prin proiectul propus se contribuie la realizarea indicatorului 2S61, „pierderi de energie înregistrate pe rețelele de transport și distribuție a agentului termic”, respectiv reducerea indicatorului cu aprox. 7% (date conform SF proiect inițial), ca o componenta a obiectivului specific OS 7.1. Creșterea eficientei energetice în sistemele centralizate de transport si distribuție a energiei termice în orașele selectate.
Obiectivele specifice ale proiectului
În cadrul Fazei a II-a proiectului ”Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer si pentru cresterea eficientei în alimentarea cu caldura urbana” se continua lucrarile de reabilitare a rețelelor termice împreuna cu activitățile de supervizare aferente și sunt propuși spre realizare următorii indicatori fizici:
• Reabilitare rețele termice – 17,907 Km
• Numar module instalate – 9.
Scopul investiției este reducerea pierderilor din rețeaua de termoficare din municipiul Bacău la nivelul estimat de 7%, de la 35,8% la 28,8%, date conform SF proiect inițial. (prin investiții în rețelele termice secundare).
Prin folosirea conductelor preizolate se menține calitatea agentului termic furnizat, care va ajunge la consumator la parametrii solicitați. Noile conducte preizolate sunt dotate cu sistem de supraveghere si monitorizare avarii în punctul termic, astfel încât, avariile sunt depistate în timp optim, la doar o umiditate ușoară a conductelor și pot fi astfel cunoscute și remediate.
Prin transmiterea informațiilor prin fibră optică de la contorii de energie termică, pot fi eliminate anomalii în funcționare și preîntâmpinate pierderi la nivelul consumatorului.
De asemenea, prin reabilitarea rețelelor secundare de termoficare se modifică diametrul conductelor acestui sistem, astfel încât se realizează o mai bună adaptare a rețelei la necesarul termic actual.
Justificarea proiectului este legată de continuarea măsurilor pe care România trebuie să le realizeze ca obligație a sa odată cu integrarea în Uniunea Europeană în ce privește emisiile poluante în aer, creșterea eficienței energetice și nevoia de conformare la acordul de mediu, îmbunătățind astfel calitatea și standardul de viața în Municipiul Bacău, reflectată în calitatea factorilor de mediu și starea de sănătate a populației, ca urmare a investițiilor în infrastructură impuse de politica de coeziune economico-socială a Uniunii Europene pentru atingerea obiectivului „convergență”.
In prima fază a proiectului fazat, finanțată prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013, s-a realizat înlocuirea/reabilitarea instalațiilor mari de ardere (IMA) cu surse de producere cu nivel ridicat de eficiență energetică și cu nivel redus de emisii a pulberilor și emisii poluante în aer, fiind în acest fel atins obiectivul de a participa la îndeplinirea țintelor de reducere a nivelului de pulberi și emisii de SO2 si NOx, negociate de România la aderarea sa.
Odată cu faza a II-a a proiectului, se continuă măsurile de creștere a eficienței energetice prin continuarea reabilitării rețelelor secundare (de distribuție) a agentului termic din Municipiul Bacău, cu impact în creșterea calității serviciului de distribuție a căldurii urbane, reducerea numărului de avarii pe rețea, sesizarea rapidă a avariilor și implicit reducerea pierderilor cauzate de astfel de avarii, realizarea monitorizării rețelei și eliminarea inadvertențelor în funcționarea instalațiilor.
Din punct de vedere al complexității, prin POS Mediu s-au finanțat în principal lucrările care au condus la reconfigurarea arhitecturii de producere a căldurii în sistem centralizat la nivelul municipiului Bacău, prin modernizarea unității Cazan apă fierbinte 100GCal/h și instalarea unei centrale de producere cu Ciclu Combinat (mixt, turbogenerator cu gaz și turbină cu abur) de 14 MWt, modernizarea unei componente a sistemului de transport, respectiv modernizarea pompelor acestui sistem pentru o adaptare funcțională la cerința de consum a sistemului, acest lucru fiind realizat prin utilizarea unor convertizoare de frecvență la exploatarea pompelor și nu în ultimul rând, ecologizarea prin închidere (acoperire) a depozitului neconform de zgură și cenușă, pentru reducerea emisiilor în aer.
O componentă importantă însă o reprezintă reabilitarea rețelei de distribuție, lucrările fiind începute în cadrul aceluiași proiect finanțat prin POS Mediu, însă nefinalizate pe de o parte ca urmare a unei întărzieri în procesul de achiziție (semnarea contactului, respectiv începerea lucrărilor fiind întărziată cu cel puțin 2 ani față de termenul stabilit inițial) și a unor dificultăți datorate execuției lucrărilor (lipsă resurse sau alocare defectuoasă, planificare insuficientă în raport cu perioadele de iarna în care s-a reluat furnizarea serviciului termic si implicit suspendarea lucrărilor, alte cauze). Din aceste motive, continuarea lucrărilor si finanțarea acestora prin proiectul fazat asigură realizarea unitară a obiectivelor prevăzute în Master Plan, atingerea configurației stabilite prin acest document si îndeplinirea acelor obiective în care se înscriu acțiunile proiectului fazat propus.
Grupul țintă al proiectului este reprezentat de totalitatea populației Municipiului Bacău de 133.460 locuitori (sursa INS – http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/08/TS2.pdf), astfel:
– Beneficiarii direcți ai proiectului sunt consumatorii, locuințe si respectiv institutii racordate la rețeaua centralizată de termoficare.
– Pe de alta parte, prin reducerea poluării ca urmare a diminuarii emisiilor de pulberi si a emisiilor poluante în aer, respectiv cresterea eficientei instalatiilor, cu legatura în cresterea calitatii si a standardului de viata a populației, este întreaga populație a Municipiului Bacău, de aprox. 130.000 de locuitori, este beneficiară indirectă a proiectului.
Sub aspectul relevanței, proiectul contribuie la creșterea standardelor de viață a populatiei prin:
– asigurarea unui confort ridicat ca urmare a punerii la dispoziție a unui sistem de termoficare eficient, care să asigure un consum optim, la tarife suportabile;
– îmbunătățirea stării de sănătate ca urmare a reducerii nivelului de emisii de gaze cu efect de seră și a altor poluanți.
De asemenea, proiectul are relevanță prin îndeplinirea la nivelul Municipiului Bacău a o serie de cerințe stipulate în legislația națională și comunitară, astfel:
– conformarea cu limitele emisiilor de SO2, NOx și pulberi până la sfârsitul perioadelor de tranziție stabilite în Tratatul de Aderare;
– conformarea la Strategia pentru Energie si Schimbari Climatice adoptata de Comisia Europeana in martie 2007, la Directiva CE nr. 2012/27, privind eficienta energetica si respectarea Legii nr. 121/2014, privind eficientă energetică, prin creșterea eficienței energetice a instalațiilor și reducerea emisiilor de CO2;
– conformarea cu PNAEER, prin realizarea economiilor de energie primara;
– conformarea cu Protocolului de la Kyoto, prin participarea la reducerea emisiilor de gaze poluante la care s-a angajat România.
Valoarea totală a proiectului este de 40.605.744,60 lei, cu TVA, iar valoarea eligibilă, conform POIM, este de 34.075.531,01 lei, din care 28.964.201,36 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Reginala, la care se adaugă contribuția Guvernului României, 4.429.819,03 lei și cea a Municipalității Bacău în valoare de 681.510,62 lei.
lnvestim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional lnfrastructură Mare 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României