Autorizaţii de construire/desfiinţare

Eliberarea și Prelungirea AUTORIZAȚIILOR DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE

  • Autorizaţia de construire/desfiinţare (F11 din Ordinul nr. 839/2009), se elaborează în temeiul şi cu respectarea prevederilor documentaţiilor de urbanism, aprobate potrivit legii, a cerinţelor impuse prin certificatul de urbanism, precum şi prin avizele/acordurile exprimate.
  • Solicitantul AC/AD poate fi orice persoană fizică sau juridică deţinătoare a unui titlu asupra imobilului care atestă dreptul acestuia de a executa lucrări de construcţii.
  • Solicitarea emiterii unei AC/AD, se poate face fie direct de către deţinătorul/deţinătorii titlului asupra imobilului sau de investitori, fie prin intermediul unui împuternicit, desemnat în condiţiile legii, care poate fi consultantul, proiectantul, orice altă persoană fizică, ori o persoană juridică autorizată care are în obiectul de activitate managementul sau proiectarea lucrărilor de construcţii.
  • CERERE pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare

ELIBERAREA ȘI PRELUNGIREA CERTIFICATELOR DE URBANISM

Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile administrației publice competente să emită autorizații de construire/desfiintare:

  • fac  cunoscute solicitantului informaţiile privind regimul  juridic,  economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate şi aprobate potrivit legii;
  • stabilesc cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului;
  • stabilesc lista cuprinzând avizele/acordurile necesare în vederea autorizării;
  • înştinţează solicitantul cu privire la obligaţia de a contacta autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în scopul obţinerii punctului de vedere şi, după caz, al actului administrativ al acesteia, necesare în vederea autorizării.

Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de a executa lucrări de construire, amenajare sau plantare.

Certificatul de urbanism se emite şi în următoarele situaţii:

  • în vederea concesionării de terenuri, potrivit legii;
  • în vederea adjudecării prin licitaţie a lucrărilor de proiectare și de execuție a lucrărilor publice;
  • în vederea realizării unor tranzacții imobiliare ori a altor operațiuni imobiliare, potrivit legii;
  • pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale de dezmembrare a terenurilor situate în intravilanul localităţilor, în cel puţin 3 parcele, atunci când operaţiunile respective au ca obiect realizarea de lucrări de construcţii şi de infrastructură.

Solicitantul certificatului de urbanism poate fi orice persoană fizică sau juridică interesată să cunoască informaţii cu privire la un imobil – teren şi/sau construcţii, iar pentru emiterea certificatului de urbanism, nu este necesar ca solicitantul să deţină un titlu asupra imobilului, actul având un caracter de informare.